neděle 20. září 2015

PA-KUA : aplikace Feng shui ve vašem bytě

Schéma Pa-Kua
tabulka_f_s (1)
S jeho pomocí můžeme jednak posoudit jak plný a harmonický život vedeme, jednak můžeme aktivně nastartovat změny v našem životě v oblastech, které byly dosud problematické, nedostatečné nebo jsou dokonce zdrojem zdravotních potíží.
Schéma Pa-Kua lze použít pro libovolný prostor, který nás obklopuje - byt, pozemek, jednotlivé místnosti, ale i např. pro plochu pracovního stolu.

Všechny tyto prostory jsou pro nás jakýmsi mikrokosmem, kde se zobrazuje základních 9 životních oblastí, které představují naše vlastní životní hodnoty.
V praxi se  osvědčilo aplikovat tuto metodu především pro jednotlivé místnosti,
Schéma Pa-Kua se aplikuje v každé místnosti velmi jednoduše takto:
Postavíme se uvnitř místnosti zády ke vstupním dveřím. Pokud je v místnosti více dveří, je potřeba vysledovat vlastním používáním ty, které jsouhlavní, tedy ty, kterými chodíme nejčastěji, k těmto se postavíme zády.
Každou stěnu dané místnosti si opticky rozdělíme na 3 třetiny, čímž vznikne celkem 9 sektorů. U čtvercových a obdélníkových místností vznikne 9 čtverců nebo obdélníků.
Pokud některý se sektorů v místnosti schází nebo jsou v něm odpady do kanalizace, komíny apod., dá se soudit, že daná oblast je v životě problémová, zvláště jestliže se tento jev opakuje v bytě i v dalších místnostech. Je hodně obtížné být např. úspěšným podnikatelem v prostorách, kde chybí sektor bohatství.
Schéma Pa-Kua přiložíme na půdorys místnosti a sledujeme své zájmové oblasti života.
Nyní můžeme sami ohodnotit, v jakém stavu máme např. oblast bohatství, partnerství nebo vztahy s rodiči, jestli máme ve svém životě nějaké představy o svých životních cílech apod.
Veškeré předměty v jednotlivých sektorech vypovídají vnímavému pozorovateli jasnou (symbolickou) řečí informace, které lidé běžně nahlas neříkají, naopak je celá léta hluboko skrývají v sobě. Z jednotlivých předmětů, uložených v každém sektoru, lze číst jako v knize např. o skrytých představách lidí o partnerovi, o současném stavu partnerství, ale také o lidských slabostech jako je např. touha vlastnit partnera (oblíbené předměty jako je hmyz zalitý v pryskyřici, odrátované kamínky apod.). Tyto informace jsou dokonale všude, a to i v úplných drobnostech; skvělým materiálem jsou např. tituly knih, pokud je v daném sektoru knihovna, květiny a jejich stav (sledujte jak se mění, v prostředí nelásky chřadnou), obrázky na stěně.
Otázkou je, jaké předměty a dekorace by měly jednotlivé sektory reprezentovat, aby byly jednotlivé místnosti v harmonii, potažmo v jednotě s vyšším řádem našeho bytí. Obecně lze navrhnout následující rozmístění:
Uprostřed stěny, kterou máme za zády, je Začátek, kariéra - zde by měly být předměty a dekorace související se životní (byt) nebo pracovní dráhou (pracoviště), vhodný je obraz řeky, akvárium, vodní fontána.
Vlevo je Vědění - vhodné místo pro knihovnu, případně obrazy nebo plakáty s tématikou poznání.
Vpravo je sektor Nápomocných přátel - místo pro duchovní vůdce nebo jiné autority (náboženské symboly, státníci hodní úcty). V neobytných místnostech domácí pomocníci (např. vysavač). Tento sektor je zvláště vhodný pro dočasné umístění nemocného člověka, v léčitelských prostorách pro terapeutické lůžko.
Vlevo uprostřed místnosti je Rodina, Minulost - vhodné sbírky starých fotek, vzpomínky na rodiče, v pracovním prostoru minulost firmy.
Vpravo uprostřed je Děti a kreativita - obrázky symbolizující budoucnost rodiny či jednotlivce podle toho, kterou místnost hodnotíme (osobní budoucnost je ve vlastním pokoji, společná rodinná budoucnost je ve společném např. obývacím pokoji). Tento sektor je dále vhodný pro fotky dětí, jejich ruční práce. Ve firmě by se zde měly umísťovat budoucí plány a aktivity firmy.
Střed, zdraví a štěstí - měl by zůstat volný, čistý - symbolizuje zdraví a vitalitu, rodinné štěstí.
Vzadu vlevo je Bohatství - místo vhodné pro dražší předměty, zlatá barva, mince, bohatě kvetoucí rostliny, vhodná je také např. rostlina tlustice, pokladnička či truhla u náročnějších. 
Uprostřed stěny před námi jsou Cíle-sláva- osobní cíle jednotlivých osob ve jejich místnostech, ve společných místnostech jde o symboliku kam celá rodina směřuje. Např. má-li rodina společnou vizi o chaloupce v horách, potom vhodnou dekorací je zde obraz podobné chaloupky, případně menší prostorový model.
Vzadu vpravo je Partnerství - vhodné místo pro symboliku partnerských vztahů, měly by zde být párové dekorace (např. 2 květiny, 2 ptáci atd), společný obraz, květiny s listy tvaru srdce, růženíny, solná lampa apod., určitě zde nepřechovávat pracovní materiály.
Vstupní prostor- je místo, kudy do bytu, nebo domu vcházíte. I to je velice důležité podle Feng shui upravit, protože tudy vstupuje energie do vašeho obydlí.
Obdobně se se schématem Pa-Kua pracuje na ploše vlastního pracovního stolu, také zde jsou sektory minulosti (přečtená pošta), budoucnosti (připravená práce), bohatství (obvykle počítač), partnerství (telefon, seznam partnerů, jejich vizitky), cíle (pracovní kalendář), atd. Střed stolu je dobře ponechávat volný, také zde symbolizuje zdraví a vitalitu. Pořádek a celé uspořádání pracovního stolu, stejně jako všechny ostatní prostory člověka, vypovídají množství informací o jeho životě, cílech, vztazích a dalších oblastech jeho života.