úterý 21. dubna 2015

NÁŠ STÍN A TAROT

V rubrice zdarma si , můžete napsat o váš stín. Nicméně mnoho z vás, kteří si o něj napsali se ptá co to vlastně je, k čemu to je a jak se s tím má pracovat. Takže pokud máte stejné otázky, v tomto článku se pokusím nastínit problematiku našeho stínu.
Stín je vlastně jakýsi nevyřešený vnitřní konflikt a nevyjádřené emoce.
00-Major-Fool01-Major-Magician02-Major-Priestess03-Major-Empress04-Major-Emperor
V souvislosti s tarotem se vztahuje na archetypální postavy, (karty Velké arkány jsou vlastně znázorněné archetypy), které jsou intuitivně rozpoznatelné jako ty stránky naší osobnosti, které nás trápí.
Například to, že se bereme jako oběť našeho života, nebo našeho okolí, další stíny jsou vztek, závislosti, tyranie, sadista, člověk, který nepřeje úspěch jiným, závistivec, žárlivec.....
Dalším faktorem, kterým se náš stín projevuje jsou naše talenty, které byly nějak naším okolím, například, potlačovány nebo nám v nich bylo bráněno. Zde uvedu příklad pro lepší pochopení. Vždy vás to táhlo k herectví, nebo zpěvu, nicméně rodiče vás od toho zrazovali a dali vás na řezníka :)
Tudíž jakákoliv schopnost, nebo nadání, které bylo potlačeno, nebo se nerozvíjelo, tvoří součást našeho stínu, jakési ztracené části nás samých.
Tarot a práce na sobě nám pomůže tyto ztracené části uzdravit.
Teď již chápeme, že stín jsme my sami, že je to věc, která nás v hloubi duše trápí, ovlivňuje a o které raději často nechceme vědět. V praktickém životě se může projevovat mnoha způsoby jednání.
Jestliže chcete zahlédnout svůj stín, vzpomeňte si na člověka kterého nemáte rádi. Popište jeho vlastnosti, které vám vadí. A právě tyto vlastnosti jsou součástí vašeho stínu.
Teď musím poznamenat, že práce se stínem potřebuje velkou dávku upřímnosti k sobě samému, nemá smysl si něco nalhávat, zde pomůže opravdu jen upřímnost.
06-Major-Lovers07-Major-Chariot08-Major-Justice09-Major-Hermit10-Major-Fortune
Vidět rysy, které nemáme rádi na druhých ani na sobě se nazývá projekce. 
Ke konkrétním příkladům stínu patří:
  • autodestruktivní chování, závislost nebo poruchy stravování
  • deprese, úzkostné poruchy, psychosomatická vina a hanba
  • destruktivní chování vůči druhým-verbální či fyzické anebo i sexuální zneužívání
  • krádeže, lhaní, mimomanželské poměry, závist, zloba, faleš, obviňování....
Stín nás přivádí k našemu druhému, zlému JÁ. To nám způsobuje bolest, krize, vyvolává pocity měněcennosti, nedovolí nám uspět, vyvolává v nás pocity hanby a studu, znechucení, zlost a zuřivost na sebe samé. Často kroutíme hlavou a ptáme se " co mě to popadlo, proč takhle reaguji, proč záměrně ubližuji?"
Stín v nás nemůžeme a nesmíme ignorovat! Čím více to děláme, tím více nás ovládá a ničí život nám a potažmo i lidem kolem nás. Dokáže zničit partnerské i manželské vztah, vztahy mezi dětmi a rodiči, vztahy pracovní a nejen to.
Poznání svého vlastního stínu a jeho přijmutí prostřednictvím tarotu, nás léčí, pomáhá nám rozpoznat to zlé v nás, uvědomit si to a zpracovat.
Nikdo nechce být vědomě zlý, každý člověk touží po lásce, míru v duši a klidu, po klidném vztahu, klidné rodině a pokojném životě. 
Proto si můžete o váš stín napsat, zamyslet se nad ním, přijmout ho jako svoji součást a tím ho i pomalu rozpouštět. Není to práce na den, je to dlouhodobá záležitost a vůbec ne jednoduchá cesta.
Nicméně již brzy budou k mání výklady určené právě pro práci s vaším stínem, návody, jak stín zpracovat a odstranit, jak díky němu poznat sám sebe a vylepšit svůj život.